Historia
Jag skaffade min första Kerry Blue terrier 1980 och min första Bouvier des Flandres 1992. Kennelnamnet Yvenus sökte jag 1995 inför min Bouvierkull som föddes på våren 1996. Bouvieruppfödningen är avslutad och jag  koncentrerar mig bara på Kerry Blue terrier. När jag var yngre så tyckte jag att det var ganska intressant med astronomi. Därför blev det Yvenus där Y står för Ylva och resten står för planeten Venus. Just Venus är en planet som sägs bringa lycka och det tyckte jag var passande. Venus är också den planet som främst ses i samband med solnedgång och soluppgång.

Det finns cirka ett tiotal andra raser som jag också skulle vilja ha och lära känna bättre. Tiden går fort så vi får väl se vad jag hinner med för raser i livet. För inte tala om drömmen att ha får, islandshäst och quarterhäst ;-) .

                 
Cocos, Heidi, Iris & Puma

Uppfödning
Yvenus kennel är en uppfödning i liten skala. Mina hundar lever ett familjeliv och alla valpar föds upp i villan i Helsingborg. Hundflocken består just nu av Flinga, och Dimma har jag tillsammans med Cocos tidigare familj. Min fina Puma bor hos familjen Bronge. Jag har varit aktiv i Sv. Kerry Blue terrierklubbens styrelse och jag var även avelsråd under många år. Det är mycket viktigt för mig att få goda och varaktiga hem med intresserade och engagerade "hussar" och "mattar" till mina valpar.

Ambition
Min ambition är att hundar från mina kullar blir meriterade och höftledsröntgade och detta är så klart frivilligt. Meriterna består av att ställa ut hunden (för den som är utställningsintresserad) ett par gånger på officiell utställning för att få en bedömning av hunden utifrån den rasstandard som finns. Jag tycker också att det är viktigt att mentalbeskriva så många hundar som möjligt ur samma kull om tillfälle finns. Jag har många av "mina valpar" mentalbeskrivna och många är höftledsröntgade. Jag innehar BPH-uppfödardiplom. Alla mina avelstikar är friröntgade och mentalbeskrivna (MH eller BPH). Jag har även flera hundar som har blivit Champion. Komihåg att Kerryn ofta gillar att träna tex rallylydnad och jag uppskattar all form av träning med din hund när den är mogen för det.  I tidningen Hundsport nr 4/2015 handlade rasspecialen om Kerry Blue och jag blev intervjuad i en artikel om hur det är att träna och tävla lydnad med rasen (se bild nedan).

Valpköpare
Kerryn är en glad, nyfiken och en trevlig ras men du bör ha lite hundvana eller ett stort engagemang för att lyckas bäst med din Kerry. Du bör kunna sätta gränser och du ska i förväg ha tänkt ut hur du vill ha din hund och hur du ska nå dit. Kerryn fäller inte och det är en stor fördel men det krävs istället att man lägger ner tid på pälsvård och klippning. 

Maila gärna om du är seriöst intresserad av en valp. Adressen finns på kontaktsidan.

        
Ovan: Prillan 3 månader i maj 1980,               Nedan: Divan, Hippie och Chili.


Del ur tidningen Hundsport nr 4/2015 sid 50. 

                        


© Copyright och webdesigner: Ylva Alpheim   Bilder och text får inte användas utan tillstånd. Senast uppdaterad: 2021-03-12.