Historia
Jag skaffade min första Kerry Blue terrier 1980 och min första Bouvier des Flandres 1992. Kennelnamnet Yvenus sökte jag 1995 inför min Bouvierkull som föddes på våren 1996. Bouvieruppfödningen är avslutad och jag  koncentrerar mig bara på Kerry Blue terrier. När jag var yngre så tyckte jag att det var ganska intressant med astronomi. Därför blev det Yvenus där Y står för Ylva och resten står för planeten Venus. Just Venus, som är lika stor som jorden, är en planet som sägs bringa lycka och det tyckte jag var passande. Venus är också den planet som främst ses i samband med solnedgång och soluppgång och den kallas även för aftonstjärna/morgonstjärna. Dessutom är Venus den himlakropp som syns bäst på himlen, efter solen och månen.

Det finns cirka ett tiotal andra raser som jag också skulle vilja ha och lära känna bättre. Tiden går fort så vi får väl se vad jag hinner med för raser i livet. För inte tala om drömmen att ha får, islandshäst och quarterhäst ;-) .

                 
Cocos, Heidi, Iris & Puma

Uppfödning
Yvenus kennel är en uppfödning i liten skala. Mina hundar lever ett familjeliv och alla valpar föds upp i villan i Helsingborg. Hundflocken hemma består just nu av Puma samt Dimma. Min fina Cocos har flyttat nära oss till Krister och Ann-Marie. Jag har varit aktiv i Sv. Kerry Blue terrierklubbens styrelse och jag var även avelsråd under många år. Det är mycket viktigt för mig att få goda och varaktiga hem med intresserade och engagerade "hussar" och "mattar" till mina valpar.

Mål
Jag har som mål att så många individer från mina kullar som möjligt blir meriterade och höftledsröntgade, när de är vuxna. Meriterna består av att ställa ut hunden (för den som är utställningsintresserad) ett par gånger på officiell utställning för att få en bedömning av hunden utifrån den rasstandard som finns. Jag tycker också att det är viktigt att mentalbeskriva så många hundar som möjligt ur samma kull om tillfälle finns. Just nu har jag 70 % av mina hundar mentalbeskrivna och 68 % är höftledsröntgade. Jag innehar BPH-diplom. Alla mina avelstikar är friröntgade och mentalbeskrivna (MH eller BPH). Jag har även 16 hundar som har blivit Champion. Dessa aktiviteter är så klart helt frivilliga om du är valpköpare. I tidningen Hundsport nr 4/2015 handlade rasspecialen om Kerry Blue och jag blev intervjuad i en artikel om hur det är att träna och tävla lydnad med rasen (se bild nedan).

Valpköpare
Kerryn är en glad, nyfiken och en trevlig ras men du bör ha lite hundvana eller ett stort engagemang för att lyckas bäst med din Kerry. Du bör kunna sätta gränser och du ska i förväg ha tänkt ut hur du vill ha din hund och hur du ska nå dit. Kerryn fäller inte och det är en stor fördel men det krävs istället att man lägger ner tid på pälsvård och klippning. 

Maila gärna om du är seriöst intresserad av en valp. Adressen finns på kontaktsidan.

        
Prillan 3 månader i maj 1980,                         Divan, Hippie och Chili.
min första Kerry Blue.


Del ur tidningen Hundsport nr 4/2015 sid 50. 

                        


© Copyright och webdesigner: Ylva Alpheim   Bilder och text får inte användas utan tillstånd. Senast uppdaterad: 2018-05-28.