Kerry Blue Terrier


Historia
Kerryn har fått sitt namn efter grevskapet Kerry på Irland. Ursprungligen användes rasen som gårds och råtthund. Den skulle hålla råttorna borta från gårdarna men även valla får och vakta hus och hem.

Hälsa
Det är en frisk ras även om alla hundar dras med mer eller mindre sjukdomar så är Kerryn relativt förskonad från många sjukdomar. Den vanligaste anledningen till veterinärbesök gäller ofarliga fettkulor i huden. Dessutom är det en sund och rörlig ras då den är lagom stor för sin byggnad, har bra anatomiska proportioner och har en lång nos så att den lätt får luft. Idag finns det ju raser som har för långa öron, för kort nosparti, för korta ben och för mycket hud. Så är det inte för Kerryn.

 
Divan på stranden   


Karaktär

Kerryn är en intelligent, modig samarbetsvillig och mycket glad hund. Kerryn är positiv och full av humor, dessutom har den en mycket sällskaplig personlighet. Kerryn är också en uthållig ras som älskar sin familj. Det räcker med att kasta en blick på sin Kerry för att svansen ska börja vifta frenetiskt som bevis på att man är världens bästa husse/matte.
För att en Kerry ska trivas bör den helst bo hos någon aktiv familj. Man kan mycket väl bo i stan i en lägenhet så länge man har ett sådant liv där hunden får möjlighet att vara tillsammans med sin familj/flock större delen av tiden. En gnutta hundkännedom kan vara bra att ha men viktigast är att man har ett engagemang och intresse för sin Kerry. I mentalbeskrivningarna som gjorts på rasen kan vi visa att det är en social och nyfiken hund vilket är bra då en del "förståsigpåare" som oftast inte haft Kerry anser att rasen är skarp. Den kan dock, som alla terriers, hetsa upp sig ibland och därför behöver man vara lugn och bestämd i sitt ledarskap från början. Läs mer om det på sidan: Passar Kerry Blue dig?   

Kort om utseendet
En Kerry Blue terrier ska ha goda proportioner och en muskulös kropp med uttalad terrierstil. Uttrycket ska vara intensivt, alert och blicken ska vara "pigg". Alla valpar föds svarta men ändrar sedan färg till olika toner av blått. Pälsen är vågig och mjuk. Mankhöjd för hanhund är 46-50 cm och för tik 45-48 cm, vikten för en fullvuxen hane är 15-18 kg och för en tik något mindre.

Pälsvård
Kerry Blue terrier är en av få raser som inte fäller något hår. Rasen är för den skull inte någon automatisk "allergihund" även om det har visat sig att vissa som är allergiska har tålt rasen. Pälsen är inte svårskött men behöver borstas regelbundet för att hålla tovorna borta. Badning behövs ungefär en gång i månaden. Om man inte har för avsikt att ställa ut sin hund bör den ändå vardagsklippas då och då. Frisyren är inte det allra viktigaste även om Kerryn alltid bör ha en viss karaktär och "stil".
 


  © Copyright och webdesigner: Ylva Alpheim   Bilder och text får inte användas utan tillstånd. Senast uppdaterad: 2009-04-01.