Andra raser


Det finns ett tiotal andra raser jag gärna skulle prova men jag vill inte ha för många hundar åt gången och då blir det inte helt lätt. Vem kan motstå en vacker irländsk setter, en lyhörd bordercollie eller en stolt tax? Jag är dock mycket förtjust i vinthundar och deras mentala egenskaper. En gammal önskan sedan 1979, då jag föll för rasen första gången, har varit att ha en Afghan. En dag ska jag ha min afghan.

Jag har sådan tur så att en god vän till mig har haft Afghaner, Beatrice Färeborg  Citronellas Kennel, vilket har betytt att jag har kunnat umgås med rasen under flera år. Den finaste av dem alla var INTUCH NORDUCH SUCH NUCH FINUCH DKUCH EECH NV-07 SV-07 Khaos Zurprise " Nala" (född 2002 06 10, död våren 2015). Idag har Beatrice amerikanska cockerspaniels.

Nala       
 


Bouvier des Flandres


Under en tid hade jag Bouvier des Flandres och jag tog en kull på min Zoya. Hon var så klart helt underbar och jag smälter fortfarande när jag ser en bouvier men det var ändå inte "min ras". Här följer en kort beskrivning av rasen.

Rasen härstammar från Flandern, ett slättlandskap som tillhör både Belgien och Frankrike. Bouviern är ingen egentlig vallhund utan en boskapsdrivare. Den driver boskapen genom att helt enkelt spärra vägen för det avvikande djuret och föser och knuffar de in i hjorden. Andra vallhundar driver boskapen genom att nafsa dem i hälarna eller genom andra tjuvnyp.

Första världskriget blev nästan slutet för Bouvieren, de fick nya arbetsuppgifter inom krigets frontlinje. De Bouvierer som överlevde krigets fasor hade också vunnit soldaternas hjärtan genom duglighet, mod och uthållighet. Hemvändande soldater tog med sig hundarna och på så sätt räddades många av de bästa hundarna och därmed också rasens framtid. Temperamentet är balanserat, intelligent och omdömesgillt. Jag har haft en kull Bouviervalpar men koncentrerar mig nu enbart på Kerry Blue terrier.

 
                 Zoya, jag och Divan                    

LP Jatko´s Zoya "Zoya" f. 92 03 29   - * 2004 04 09.
(Korad Falco du Clos du Chien de Feu - LP Palmgårdens Jonna) Zoya hade godkändt karaktärsprov, Bok-prov, MuH beskriven, HD utan anmärkning, fullcertad och LP 1. Zoya bodde sina sista 2 år hos familjen Forslund i Sundsvall. Där hade hon ett förstklassigt liv och jag tackar Berit, Kjell och Magnus för att ni gav Zoya ett par fina år. Jag vet att hon betydde allt för er. Hon skulle ha flyttat till er tidigare "med facit i handen" men bättre sent än aldrig.

 


 © Copyright och webdesigner: Ylva Alpheim   Bilder och text får inte användas utan tillstånd. Senast uppdaterad: 2021-03-12.